Beneficiile consumului de mazăre
Mazărea este o legumă extrem de versatilă. Aceasta poate fi gătită, pusă la abur sau sotată. Pe lângă toate acestea, ea poate fi adăugată și în salate, textura sa crocantă oferind un plus de savoare.
Mazărea este cunoscută pentru conținutul bogat de carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, vitamine, minerale, antioxidanți, acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6. Totodată această legumă este o sursă importantă de vitamina C, care ajută în combaterea infecților și deține proprietăți benefice pentru sănătatea părului, pielii și unghiilor.
Deși are un conținut caloric scăzut, de numai 67 kcal, mazărea oferă un conținut ridicat de vitamine și minerale, fiind considerată un aliment bogat în nutrienți. Pe lângă vitamina C, vitamina A, vitamina K și potasiul sunt alte vitamine esențiale conținute de mazăre. Acestea mențin sănătatea pielii, a structurii osoase și sunt benefice din punct de vedere oftalmologic.
Conținutul bogat de potasiu, acid folic și alți antioxidanți necesari aduc beneficii importante componentei neurologice. Este cunoscut faptul că acidul folic ajută în ameliorarea simptomelor declinului cognitiv. Totodată, potasiul se află într-o strânsă corelație cu circulația sangvină de la nivelul creierului, potențând capacitățile cognitive, ajutând la creșterea nivelului de concentrare și influențând în mod pozitiv activitatea neuronală.
O porție de mazăre păstăi conține aproximativ 12% din necesarul zilnic de acid folic, atât de benefic organismului. Acidul folic ajută, printre altele, la formarea prenatală a copiilor, în mod deosebit în formarea tubului neural și a eritrocitelor. Deficitul de acid folic în rândul femeilor însărcinate poate da naștere unor copii subnutriți, eventual cu defecte ale tubului neural ori care suferă de spina bifida.
Vitamina B6 este și ea prezentă în componența chimică a mazării păstăi. Este cunoscut și demonstrat faptul că un deficit al acestei vitamine poate duce la instalarea depresiei. Totuși, excesul de B6 pe o perioadă îndelungată poate duce la simptome de greață, fotosensibilitate, tulburări senzitive și motorii ori arsuri stomacale și greață.
Mazărea este una dintre importantele surse de proteină vegetală. Având un conținut scăzut de calorii raportat la porție ori la 100 g, consumul acestei legume ajută atât sistemul muscular cât și pe cel osos.
În rândul mineralelor conținute de această legumă regăsim și fierul. Raportat la 100 g de mazăre, acest mineral ocupă 18% din doza zilnică recomandată. Acesta ajută în producția globulelor roșii care transportă oxigenul către organe și către țesuturi. Conținând 384 mg de potasiu per porție, mazărea păstăi este una dintre legumele benefice și pentru sănătatea inimii.